Δραστηριότητα 1

 

Η τροφή περιέχει ουσίες που αναπληρώνουν τα συστατικά του ανθρώπινου σώματος που φθείρονται ή σχηματίζουν τους ιστούς ενός αναπτυσσόμενου οργανισμού. Τέτοιες ουσίες είναι οι πρωτεΐνες (λευκώματα), οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Το ποσό της ενέργειας που απελευθερώνεται απ’ την «καύση» (διάσπαση) της τροφής μέσα στον οργανισμό λέγεται ενεργειακή ή θερμιδική αξία της τροφής και εξαρτάται από την αναλογία σε υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και νερό που περιέχει.

 

 

Πίνακας θερμιδικής αξίας τροφών

Στα 100 γρ.

Γάλα πλήρες

Τυρί φέτα

Γιαούρτι

Δημητριακά corn flakes

Μπισκότα

Φυσικός χυμός

Λουκάνικα χωριάτικα

Θερμίδες (kcal)

Πρωτεΐνη (γρ.)

Υδατάνθρακες (γρ.)

Λίπη (γρ.)

63

  3,2

  4,7

  3,5

 

 276

   16,5 

     0,7

   23

 

73

  6,65

  3,0

  3,5

360

    9

  75

    3

 

470

    7,5

  69,5

  18

 

48,8

  0,6

11,6

   0

320

  20

    0

  28

 

Τροφές που περιέχουν περίπου 100 kcal (θερμίδες)

20 γραμμάρια σοκολάτας

1 μεγάλο αβγό

2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης

95 γραμμάρια ψημένης πατάτας

Ενάμισι μήλο

1 κιλό κουνουπίδι

60 γραμμάρια κοτόπουλο

50 γραμμάρια πατατάκια

 

 

Α) Σημειώστε στο τετράδιό σας το χθεσινό πρόγραμμα διατροφής σας. Να αναφέρετε τι ακριβώς φάγατε, σε τι ποσότητες και ποια ώρα της ημέρας.

Β) Τα παραπάνω που σημειώσατε ταξινομήστε τα σε έναν πίνακα όπως αυτόν  εδώ , συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία που απαιτούνται. Ο παραπάνω Πίνακας θερμιδικής αξίας τροφών θα σας βοηθήσει αρκετά. Επειδή όμως μπορεί να γράψετε φαγητά που δεν αναγράφονται παραπάνω μπορείτε να πατήσετε εδώ και να βρείτε οτιδήποτε θέλετε.*

Γ) Γνωρίζοντας ότι ένα παιδί στην ηλικία σας χρειάζεται 60 θερμίδες την ημέρα για κάθε κιλό βάρους του, να βρείτε πόσες θερμίδες λιγότερες ή πόσες περισσότερες λάβατε εσείς.

Δ) Πιστεύετε ότι η διατροφή που κάνετε είναι ισορροπημένη-υγιεινή; Μελετήστε αυτήν την εικόνα. Προς το κέντρο του κύκλου υπάρχουν οι τροφές που καλό είναι να αποφεύγουμε. Αφού κάνετε συγκρίσεις με τη διατροφή σας προσπαθήστε να τροποποιήσετε το πρόγραμμα που φτιάξατε πιο πριν για να γίνει πιο υγιεινό και ισορροπημένο.

Ε) Αφού κάνατε τα παραπάνω σχηματίστε ομάδες των 4-5 ατόμων και συζητήστε το θέμα της ισορροπημένης διατροφής από όποια σκοπιά θέλει η κάθε ομάδα(π.χ. μία ομάδα μπορεί να εξετάσει την ιστορία της έννοιας "υγιεινή διατροφή" ανά τους αιώνες, μιά άλλη τη λεγόμενη "μεσογειακή διατροφή" ενώ μια τρίτη τις διατροφικές συνήθειες κάποιων λαών). Έπειτα να καταλήξετε σε ένα πρόγραμμα διατροφής που θεωρείτε ιδανικό για παιδιά της ηλικίας σας. Αν θέλετε μάλιστα μπορείτε να το τηρήσετε για μία εβδομάδα και να αναφέρετε ενδεχομένως κάποιες θετικές αλλαγές που παρατηρήσατε σε νοητικό-σωματικό-ψυχολογικό επίπεδο.

 

 

*Οδηγείες για την άσκηση (Β):

  • Στη στήλη που γράφει «σύνολο» πρέπει να κάνετε τις προσθέσεις των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών ώστε να καταλήξετε στην ποσότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που λάβατε.
  • Έπειτα κάνοντας την αφαίρεση από τη συνολική ποσότητα της τροφής, θα βρείτε πόσα μικροθρεπτικά συστατικά και πόσο νερό περιείχε.
  • Στη γραμμή που γράφει «σύνολο» πρέπει να κάνετε τις προσθέσεις για καθένα από τα στοιχεία των στηλών(υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, σύνολο, θερμίδες).

 

Δείτε και αυτό: Τι σχέση με τα παραπάνω έχει η μεσογειακή διατροφή; Το ξέρατε ότι η διατροφή αυτή έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco; Αναζητήστε από όποια πηγή θέλετε τα παραπάνω ώστε να αντιληφθείτε την αξία της και το γιατί είναι τόσο σημαντική για την ποιότητα της ζωής μας.